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less than lOd,OOO inhabitants. For the reasons hereinafter
stated, it is my opinion that in such counties only one county
--board member may serve on a county emergency telephone system
board at a given point in time.

In revigwing the information provided with your
inquiry, it appears that the Effingham County Board has

established the Effingham County 9-1-1 Emergency Telephone System
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Board (hereinafter referred to as the "Boafd") and has adopted a
resolution providing, interx gllg) for the number of; and for the
method of appointment of, members ofAthe Board. Specifically,
section 3 of the resolution provides that " [t]lhe Effingham County
Board shall appoint each and every member of the Board by
majority vote. ‘Said [Bloard shall consist of eleven (11) members
* % *x " gyubsection 3(A) of the resolution further provides that
"[f]live (5) members of said Board shall bé duly elected members
of the Effingham County Board. * * *" You have inquired whether
it is permissible for more than one county board member to serve
simultaneously on a county emergency telephone system board.
Initially, I note that in Opinion No. 91—028, issued
July 26, 1991 (1991 I11. Att’y Gen. Op. 63), my predecessor was
asked to determine whether one person could‘simultaneously hold
the offices of county board member and member of a county
emergency telephone system board (hereinafter "ETS board"). In
that opinion, my predecessor concluded that the provisions of
section 1 of the Public Officer Prohibited Activities Act in
effect at the time (gee Ill..Rev. Stat. 1989, ch. 102, par. 1)
clearly prohibited the appointment of a county board member to
serve on a county ETS board, when the appointment was made by the
county board of which he or she was a member. Subsequent to the

issuance of that opinion, however, section 1 of the Public
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Officer Prohibited Activities Act was amended by Public Act 87-
146, effective August 20, 1991 (see 50 ILCS 105/1 (West 1995
Supp.)), to include the final phrase underscored below:

"§ 1. County board. No member of a
county board, during the term of office for
which he or she is elected, may be appointed
to, accept, or hold any office other than (i)

. chairman of the county board or member of the
regional planning commission by appointment
or election of the board of which he or she
is a member or (ii) alderman of -a city or
membexr of the board of trustees of a village
or incorporated town * * * unless he or she
first resigns from the office of county board
member or unless the holding of another
office is authorized by law. Any such
prohibited appointment or election is void.
This Section shall not preclude a member of
the county board from being selected or from
serving as a member of the County Personnel
Advisory Board as provided in Section 12-17.2
of the Illinois Public Act Code, or as a
member of a County Extension Board as
provided in Section 7 of the County
Cooperative Extension Law, or as a member of
an_Emergency Telephone System Board as
provided in Section 15.4 of the Emergency
Telephone System Act. * * *" (Emphasis
added.)

Subsection 15.4 (a) of the Emergency Telephone System
Act, which is referred to in section 1 of the Public Officer
Prohibited Activities Act, sets forth the membership requirements
for ETS boards, providing in pertinent part:
"(a) The corporate authorities of any
county or municipality that imposes a
surcharge under Section 15.3 shall establish

an ETS Board. The corporate authorities
shall provide for the manner of appointment
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and the number of members of the Board,
provided that the board shall consist of not
fewer than 5 members, one of whom may be a
public member who is a resident of the local
exchange service territory included in the 9-
1-1 coverage area, one of whom (in counties
'with a population less than 100,000) may be a
member.of the county board, and at least 3 of
whom shall be representative of the 9-1-1

_ public safety agencies, including but not
limited to police departments, fire
departments, emergency medical services
providers, and emergency services and
disaster agencies, and appointed on the basis

of their ability or experience. Elected
officials are also eligible to serve on the
board. * * =*

* k% "

(Emphasis added.)
The language underscored above was also added by Public Act 87-
146.

The primary purpose of statutory construction is to
ascertain and give effect to the intent of the General Assembly.

(People v. Robinson (1996), 172 Ill. 2d 452, 457.) Legislative

intent is best evidenced by the language used in the statute.

(People v. Thomas (1996), 171 Ill. 2d 207, 221.) Where statutory
language is clear and unambiguous, it must be given effect as

written. Barnett v. Zion Park Dist. (1996), 171 Ill. 24 378,

389.

Under the language of subsection 15.4(a), the corporate
authorities of a county are required to provide for the manner of
appointment to and the number of members of a county ETS board.

The General Assembly has established specific membership criteria
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for ETS boards. Thus, as prescribed in subsection 15.4(a), an
ETS board must Nk consist of not fewer than five members,
* * * at least three of whom shall be representative of the 9-1-1
public safety agencies * * *. " In addition, the General Assembly
has expresslyAprovided that, in counties with a population of
less than 100,000, "oné [ETS board member] * * * may be a member
of the county board * * *_n

It is clear that section 15.4, as amended by Public Act
87-146, permits one county board member to serve simultaneously
on an ETS.board in counties with fewer than 100,000 inhabitants.
It has been suggested that this provision should be construed as
a limitation which is applicable only to boards which are
comprised of the minimum five members. Nothing in the plain
language of that section, however, either expressly or impliedly
suggests that additionél county board members may be appointed to
‘an ETS board if the number of ETS board members exceeds five. To
the contrary, it is apparent that the revisions to section 1 of
the Public Officer Prohibited Activities Act and subsection
15.4 (a) of the Emergency Telephone System Act were specific, but
limited, responses to an Attorney General'’/s.opinion concluding
that county board members could not servé upon an ETS board in
any circumstances. The language of section 15.4 is clear and
unambiguous, and must be given effect in accordance with its

plain meaning. Therefore, it is my opinion that only one county
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board member may serve on a county ETS board at any point in
time, regardless of the number of ETS board members provided for

in the resolution creating the Emergency Telephone System.

Sincerely,

v

£. @7_,

JAMES E. RYAN
Attorney General




